Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pätičku

Árpáda Fazekasa v Udine nazvali “SLOVAK POWER”

Udine – Fantastický začiatok roku. Na Juniorskom svetovom pohári v Udine si odchovanec Klubu šermu Šamorín v obrovskej konkurencii vybojoval vynikajúce 3. miesto.

Svetový pohár juniorov sa už roky organizuje v dvoch zbraniach. O lepšie pozície v svetovom rebríčku bojujú kordisti, kordistky a fleuretisti a fleuretistky do 20 rokov. Štvrtok patril kordovej disciplíne. Slovensko bolo zastúpene len v korde juniorov. Z trojice reprezentantov sa v silnom štartovom poli (271 pretekárov zo 44 krajín) dokázal presadiť Daniel Ondo /Willard Košice/, ktorý po úvodnom kole postupoval z 5 víťazstvami a jedinou prehrou. O postup do 128 člennej eliminácie mal ako 40. nasadený voľný los. V zápase o postup do 64 člennej eliminácie si Daniel hladko poradil z Adrianom Chanom z Hongkongu a v zápase o postup do TOP 32 nestačil na Maďarského kordistu Mátého Antala.  

V sobotu boli na rade fleuretové disciplíny. U juniorov sa prvé kolo stalo osudným pre Tomáša Friča. Trojica reprezentantov Ákos Pirk, Árpád Fazekas a Branislav Lančarič však postupovali bez väčších problémov. Ákos Pirk so 6 víťazstvami a Árpád Fazekas a Branislav Lančarič s tromi víťazstvami a tromi prehrami. Vďaka nasadeniu do eliminácie Ákos (nasadený ako 13-ka) Árpád (nasadený ako 93-ka) nemuseli o postup do 128 člennej eliminácie bojovať. Branko sa o postup do 128 člennej eliminácie stretol s Grékom Dimitriosom Sachnidisom, ktorého porazil 15:8. V ďalšom zápase o postup do 64 člennej eliminácie vo veľkom boji o jediný “sporný” posledný zásah prehral s 15. nasadeným Číňanom Jinhui Caiom 14:15. ÁkosPirk svoj duel z Poliakom Dawidom Piosikom zvládol na jednotku zvíťazil 15:7. Ešte výraznejším rozdielom zvíťazil Árpád. ktorý svojho súpera zo Spojených Arabských Emirátov zdolal 15:2. Boj o TOP32 sa stal osudným pre Ákosa, ktorý po veľmi dobrom výkone v zápase s Francúzom Louisom Pradelom absolútne nepochopiteľne vypustil čo Francúz bez zaváhania využil a vyškolil nášho pretekára 15:4. Oveľa ťažšiu robotu však mal Árpád Fazekas, ktorého súperom bol člen Talianskeho družstva Federicco Greganti. Árpád v tomto zápase podal výborný výkon a zabezpečil si vedenie už po úvodnom oťukávaní, dokázal zápas dotiahnuť do víťazného konca pričom predčil Taliana v útoku, obrane i v dôraze. V zápase o postup do TOP 16 sa stretol s v dobrej forme šermujúcim Poľským fleuretistom Jakubom Kotekom, z ktorým sa zo sústredení veľmi dobre poznajú. Nakoniec v tiež výbornom zápase s prehľadom zvíťazil 15:11. Jeho výkon pochválil aj súperov tréner, ktorý Árpáda nazval “SLOVAK POWER” 🙂 . V zápase o postup do štvrťfinále prišiel súper z ďalšej svetovej šermiarskej veľmoci Francúzska. Ani Lois Pradel však nedokázal zastaviť Árpádov “ťah na bránu”. Zápas skončil víťazstvom nášho pretekára 15:12. V zápase o semifinále sa na hlavnej planši stretol s posledným ešte “stojacim” Talianom Gregoriom Isolanim, ktorého porazil hladko 15:7. V zápase o postup do finále ho čakal Angličan David Sosnow, ktorý napriek mladému veku (je prvoročným juniorom) patrí medzi najväčšie svetové talenty vo fleurete, Arpád začal dobre v jednom okamžiku dokonca viedol 11:9, 12:10, žiaľ tu obdržal zásah na masku (ktorá už bola prepotená a signalizovala platnú akciu, čo trošku narušilo potrebný drajv nášho šermiara, z akcií sa stratil dôraz, potrebná agresivita, čo Sosnov dokázal v priebehu pár sekúnd vycítiť, pridať na vlastnom dôraze a zápas napokon skončil 12:15 pre súpera. Tretie miesto Árpáda Fazekasa je však super výsledkom, ktoré ho posúva na “TRETIE MIESTO SVETOVÉHO REBRÍČKA JUNIOROV” 🙂 .

Z ľava: David Sosnov /GBR/, Zeng Zaoran /CHN/, Zhao Mianyue /CHN/, Árpád Fazekas /SVK/

Vo fleurete junioriek sa nám už až tak nedarilo. Julka Letkovičová (STU Bratislava) i Rebeka Forgách (Klub šermu Šamorín) boli vyradené už z úvodného kola. K postupu mala bližšie Rebeka, ktorá bola tretia pod čiarou a žiaľ ani dve víťazstvá jej k postupu nestačili.

V nedeľu boli na rade súťaže družstiev. Naše družstvo juniorov bolo priamo nasadené do 16 člennej eliminácie. V zápase o postup do štvrťfinále nám Holanďania odplatili prehru z Istanbulu a tak sme šermovali ďalej v spodnej osmičke. Po prehre so Silným Anglickom a potom y Egyptom sme nakoniec dokázali vyhrať len posledný zápas o 15.miesto s Tureckom. Žiaľ v nedeľu šermovali v krízových situáciach slabšie všetci okrem Fazekasa, čo žiaľ k lepšiemu umiestneniu nemohlo stačiť.