
Špeciálne otázky pre kord 
 
Číslo 

otázky 
Text Odpoveď 

K 01 Ako sa správne používajú mierky na merania dráhy kordovej špičky? 
a.) vložíte mierku s hrúbkou 1,5 mm, a presvedčíte sa , že tam sedí, 

vložíte 0,5 mm hrubú mierku stlačíte špičku a overíte, že prístroj 
signalizuje platný zásah: 

b.) vložíte mierku s hrúbkou 1,5 mm, a presvedčíte sa , že tam nesedí 
(nedá sa vložiť), vložíte 0,5 mm hrubú mierku stlačíte špičku 
a overíte, že prístroj nesignalizuje platný zásah 

c.) vložíte mierku s hrúbkou 1,5 mm, a presvedčíte sa , že tam sedí, 
vložíte 0,5 mm hrubú mierku stlačíte špičku a overíte, že prístroj 
nesignalizuje platný zásah 

 

K 02 Šermiar X dostane žltú kartu a jeho zbraň mu rozhodca zabaví (zbraň má 
ľahkú špičku a nevytlačí predpísanú váhu 750g), druhá zbraň, ktorú má 
šermiar pri planši nemá v špičke jednu skrutku: 

a.) šermiarovi X bude dovolené šermovať aj s takouto zbraňou, ale 
rozhodca ho upozorní, že nemôže zrušiť súperov zásah ak bude 
šermiarovi X chýbať špička 

b.) šermiar X môže s takouto zbraňou šermovať, ale len v prípade, že 
súper súhlasí, šermiar X dostane ďalšiu žltú kartu 

c.) X dostane červenú kartu, aj druhá zbraň mu bude zabavená, X si 
zoberie ďalšiu zbraň  

 

K 03 Nebol udelený trest. Šermiar X sa dostaví na planš bez poistky, ktorá by 
zabezpečovala šnúru v čiaške: 

a.) rozhodca umožní X šermovať, ale rozhodca ho upozorní, že nemôže 
zrušiť súperov zásah ak šermiarovi X vypadne šnúra 

b.) šermiar X môže s takouto zbraňou šermovať, ale len v prípade, že 
súper súhlasí 

c.) X dostane žltú kartu, zbraň mu bude zabavená, X si zoberie ďalšiu 
zbraň 

 

K 04 Ktoré náležitosti treba kontrolovať v súvislosti s kordovou rúčkou :  
a) rúčka s ortopedickým úchopom nesmie byť prekrytá (prelepovaná), tak 

aby to umožnilo zakryť drôtiky alebo spínače, ruka môže byť len v jeden 
pozícií, s palcom vzdialeným od čiašky maximálne 2 centimetre 

b) rúčka musí byť dlhšia ako 20 centimetrov, konce rúčky musia byť 
elektricky izolované 

c) pre všetky typy rúčok – konce musia byť elektricky izolované, pre 
ortopedické rúčky platí pravidlo, že ruku je možné držať len v jednej 
pozícii , s palcom vzdialeným od čiašky maximálne 2 centimetre 

 

K 05 Čo je potrebné skontrolovať vo vnútri kordovej čiašky: 
a.) drôty výlepu musia byť prispájkované k zástrčke, v čiaške sa musí 

nachádzať držiak na pripojenie osobnej šnúry 
b.) drôty výlepu musia byť vedené v jednej bužírke, a musia byť zakryté 

penovou podložkou, v čiaške sa musí nachádzať držiak na pripojenie 
osobnej šnúry   

c.) drôty výlepu musia byť vedené v dvoch samostatných bužírkach, 
a musia byť zakryté penovou podložkou, rúčka s ortopedickým 
úchopom nesmie byť prekrytá (prelepovaná), tak aby to umožnilo 
zakryť drôtiky alebo spínače 

 

K 06 V zápase skupiny, šermiar X dostal žltú kartu za zlé vybavenie, prehráva 3-2. 
Šermiar Y útočí a šermiar X robí protiútok , obaja zasiahnu platný povrch. 
Prístroj zaznamená súbod. Počas svojej akcie však X padá: 

 



a.) X teraz prehráva 4 – 3 
b.) X prehral zápas 5 – 2 
c.) X prehral zápas 5 – 3 

K 07 Je možné držať kord za koncovú maticu? 
a.) áno, vždy 
b.) nie 
c.) áno, ale len ak nemá ortopedickú rúčku 

 

K 08 Nebol udelený trest. Šermiar X systematicky vyvoláva situáciu „corps 
a crops“ (telo na telo), ale bez strkania: 

a.) X dostane žltú kartu 
b.) nebude udelený trest. Rozhodca dáva povel „Stáť!“ pri kontakte 

oboch Šermiarov. Zásah daný z akcie, ktorá začal až po vyvolaní 
„corps a crops“ nebude uznaný, keďže to bude automaticky po povele 
„Stáť!“ 

c.) nebude udelený trest. Rozhodca dá povel stáť, ale len v prípade ak 
obaja šermiari vykonali útočnú akciu 

 

K 09 Šermiar X zaútočil flešou. Šermiar X útok kryje a robí okamžitú ripostu 
(odvetu) do šermiara X, ktorý sa už v tom momente nachádza za Y. Po tom čo 
šermiar X prebehne za šermiara Y,  šermiar X vykoná akciu, ktorou zasahuje 
šermiara Y na platný povrch. Prístroj znamená súbod: 

a.) zásah bude udelený šermiarovi Y 
b.) zásah bude udelený šermiarovi X aj Y 
c.) nebude udelený zásah 

 

K 10 Šermiar X zaútočil flešou a oboma nohami je mimo planše pred tým ako jeho 
útok zasiahne súpera. Šermiar Y začal protiútok pred tým ako šermiar X 
opustil planš. Prístroj zaznamená súbod: 

a.) zásah bude udelený šermiarovi Y 
b.) zásah bude udelený šermiarovi X aj Y 
c.) nebude udelený zásah 

 

K 11 Šermiar Y zaútočil flešou a šermiar X robí predbod, ale zároveň oboma 
nohami prekračuje koncovú líniu planše. Predbod šermiara X zasahuje 
šermiara Y v momente keď šermiar Y je oboma nohami mimo planše. Prístroj 
zaznamená súbod: 

a.) zásah sa udelí obom šermiarom  
b.) súbod sa anuluje, udelí sa zásah šermiarovi Y 
c.) zásah sa udelí šermiarovi Y  

 

K 12 Aký je maximálny povolený ohyb čepele kordu? 
a.) žiadny 
b.) menej ako 1 cm, pričom ohyb sa meria v strednej časti čepele 
c.) menej ako 2 cm, pričom ohyb sa meria v strednej časti čepele 

 

K 13 Ako môže byť ohnutá kordová čepeľ? 
a.) nie je povolené žiadne ohnutie 
b.) dole alebo hore 
c.) len dole 

 

K 14 Pružina ktorá sa nachádza vo vnútri kordového hrotu musí pri teste vytlačiť 
závažie o akej hmotnosti?  

a.) 500 g 
b.) 750 g 
c.) 1000g 

 

K 15 Šermiar X nastúpi na planš s maskou, ktorej vrchná časť je oblepená 
vinylovou páskou s cieľom obmedziť výhľad. Šermiar Y namieta, že takto 
upravená maska môže spôsobiť zošmyknutie sa (odrazenie) hrotu pri bode: 

a.) rozhodca bude protest ignorovať 
b.) protest Y je oprávnený ak maska je kompletne pokrytá týmto 

 



materiálom, Y dostane žltú kartu 
c.) Šermiar X musí pásku odstrániť ak technický expert povie, že páska 

nezodpovedá predpisom, X dostane žltú kartu 
K 16 Nebol udelený trest. Šermiar X nastúpi na planš v šermiarskom mundúre, 

ktorý mu siaha do pása: 
a.) X dostane žltú kartu a mundúr si musí vymeniť 
b.) X dostane žltú kartu, ale len v prípade ak mundúr presahuje cez 

nohavice menej ako 10 cm 
c.) nebude udelený trest 

 

K 17 Nebol udelený trest. Šermiar X ťahá svoj hrot svojho kordu po planši počas 
ústupu: 

a.) rozhodca dá povel „Stáť!“, X dostane žltú kartu 
b.) rozhodca dá povel „Stáť!“, X dostane červenú kartu 
c.) rozhodca nechá zápas prebiehať ďalej, nakoľko šermiar X do planše 

nebodal, ale len hrot ťahal 

 

K 18 Šermiar X zaútočí, a rozhodca jasne vidí, že prístroj zaznamenal zásah vtedy 
keď sa hrot kordu šermiara X nachádzal na čepeli pred čiaškou šermiara Y. 
Testy na zbrani šermiara Y neodhalia žiadnu hrdzu, lepidlo alebo inú cudziu 
látku na čepeli: 

a.) rozhodca udelí zásah X 
b.) zásah bude anulovaný ak rozhodca vie znovu vytvoriť vzniknutú 

situáciu 
c.) zásah bude zrušený 

 

K 19 Nebol udelený trest. Šermiar X úmyselne bodne mimo planše, čím vyvolá 
signalizáciu prístroja a prerušenie boja. 

a.) X dostane žltú kartu 
b.) X dostane žltú kartu, alebo ak sa to stane v poslednej minúte zápasu X 

dostane červenú kartu  
c.) X dostane červenú kartu 

 

K 20 Po druhom zásahu, ktorý obdržal šermiar X sa zistí, že kábel, ktorý má byť 
pripojený k navijaku šermiara X je odpojený: 

a.) oba zásahy sa anulujú 
b.) neanuluje sa žiadny zásah 
c.) anuluje sa posledný zásah  

 

K 21 Správny postup pri kontrole zbrane na podnet šermiara je nasledovný: 
a.) jednoducho sa stlačí špička kordu, ak prístroj nesignalizuje zásah, 

rozhodca skontroluje všetky pripojenia aby zistil kde môže byť 
problém 

b.) rozhodca skontroluje, že šermiar je pripojený osobnou šnúrou 
k navijaku a k zástrčke v korde, skontroluje, že drôty sú pripevnené 
k zástrčke, skontroluje, či hrot nie je uvoľnený, a len vtedy keď 
vykoná všetky tieto úkony a zistí, že všetko je poriadku, skontroluje 
stlačením špičky kordu či prístroj signalizuje zásah 

c.) stlačí špičku 5 krát aby zistil či aspoň v jednom z týchto 5 prípadov 
nereaguje (nevyvolá hlásenie prístroja)     

 

K 22 Rozhodca udelí zásah šermiarovi X. Po tom čo je udelený zásah, rozhodca 
vidí ako šermiar Y stlačí špičku kordu, prístroj pritom nevyvolá hlásenie 
o zásahu. Šermiar Y požiada o preskúšanie zbrane rozhodcu: 

a.) rozhodca zbraň sám otestuje a anuluje zásah šermiara X ak sa 
preukáže, že zbraň je skutočne nefunkčná 

b.) rozhodca zbraň sám otestuje, a anuluje zásah šermiara X aj v prípade, 
že zbraň  pri jeho skúške bude funkčná, lebo šermiar Y ju označil za 
vadnú 

c.) rozhodca nemôže zásah anulovať, keďže rozhodca sám nevykonal 

 



prvý test zbrane 
K 23 Šermiar X je zasiahnutý a svoju zbraň nechá skontrolovať rozhodcovi. Pri 

prvom teste, prístroj vyvolá hlásenie o zásahu, ale všetky nasledujúce testy 
toto hlásenie nevyvolajú: 

a.) rozhodca anuluje zásah 
b.) rozhodca prisúdi zásah súperovi X 
c.) rozhodca zavolá technického experta, ktorý keď potvrdí funkčnosť 

zbrane šermiara X , rozhodca zásah prisúdi súperovi šermiara X  

 

K 24 Šermiar Y zasiahol šermiara X. Šermiar X následne ukáže rozhodcovi, že jeho 
osobná šnúra vypadla zo zástrčky v čiaške kordu 

a.) rozhodca udelí zásah Y 
b.) rozhodca anuluje zásah  
c.) rozhodca anuluje zásah iba v prípade ak bola na zástrčke poistka  

 

K 25 Bol zaznamenaný platný zásah šermiara Y. Rozhodca si myslí, že zásah padol 
do ruky šermiara X. X namieta, že zásah bol do čiašky. Počas preskúšania sa 
zistí, že malá hrdza na čiaške spôsobuje hlásenie o zásahu na prístroji: 

a.) rozhodca pridelí zásah Y, X si vymení zbraň 
b.) rozhodca anuluje zásah Y 
c.) rozhodca zavolá technického experta, ktorý ak zistí, že odpor hrdzavej 

časti je menej ako 50 Ohmov, rozhodca anuluje zásah Y 

 

K 26 Aj keď je šermiar X zasiahnutý do hrude, pristroj nevyvolá hlásenie o zásahu. 
Skúmaním sa zistí, že mundúr sa nasiakol potom šermiara a tým bolo 
spôsobené elektrické uzemnenie zásahov jeho súpera, šermiara Y: 

a.) zásah bude prisúdený šermiarovi Y, ak rozhodca zásah na platný 
povrch jasne videl 

b.) X si musí vymeniť mundúr, a šermiarovi Y zásah nebude prisúdený  
c.) šermiar X si musí zalepiť rúčku a šermiarovi Y zásah nebude 

prisúdený 

 

K 27 Rozhodca zaznamená počas zápasu dieru v kovovom planši. 
a.) dá povel „Stáť!“ a dá dieru opraviť 
b.) počká pokiaľ sa zápas preruší na základe zásahu alebo inej bežnej 

situácie a až potom zápas preruší 
c.) počká na koniec zápasu a potom dá dieru opraviť 

 

K 28 Počas zápasu šermiari X aj Y urobia súčasný útok. Ich hroty sa veľmi jasne 
zrazia a vyvolajú hlásenie prístroja 

a.) rozhodca dá povel „Stáť!“ a udelí zásah obom šermiarom 
b.) rozhodca dá povel „Stáť!“ a obom šermiarom červenú kartu za zásah 

mimo planše 
c.) rozhodca dá povel „Stáť!“, zásahy neuzná a Šermiarov postaví na 

miesto kde ich akcia začala 

 

K 29 Prístroj zaregistruje zásah oboch šermiarov. Šermiar Y jasne zasiahol, ale 
zásah šermiara X je pochybný. 

a.) záha oboch šermiarov sa anuluje 
b.) X sa môže rozhodnúť či bude zásah uznaný obom alebo bude zásah 

oboch anulovaný 
c.) Y sa môže rozhodnúť či bude zásah uznaný obom alebo bude zásah 

oboch anulovaný 

 

K 30 Prístroj zaregistruje zásahy oboch šermiarov. Šermiar X je jasne 
zasiahnutý, ale zároveň jeho zásah jasne smeroval mimo vodivej planše 

a.) záha oboch šermiarov sa anuluje 
b.) zásah bude udelený len Y 
c.) Y sa môže rozhodnúť či bude zásah uznaný obom alebo bude zásah 

oboch anulovaný  

 

K 31 V zápase skupín je pred vypršaním riadneho času stav 4-4. Obaja  



šermiari dajú zásah (double): 
a.) rozhodca udelý zásah obom šermiarom, skóre je 5-5, rozhodca 

vráti šermiarov na strehové čiary, šermiari budú pokračovať 
v súboji pokiaľ nepadne len čistý zásah (jedno svetlo) 

b.) rozhodca udelený zásah obom šermiarom, skóre je 5-5, 
rozhodca vylosuje výhodu, zápas pokračuje ďalšiu minútu, ak 
v tejto minúte padne čistý zásah (jedno svetlo) zápas sa končí 
víťazstvom šermiara 5-4, ak čistý zásah nepadne zápas sa končí 
výsledkom 5-5 a víťazí šermiar, ktorý mal výhodu 

c.) zásah oboch šermiarov sa anuluje, šermiari sa nevrátia na 
strehové čiary, šermiari pokračujú v súboji pokiaľ nepadne čistý 
zásah alebo nevyprší riadny čas 

K 32 V zápase skupín vypršal čas a skóre je 3-3: 
a.) skóre zostane 3-3, rozhodca vylosuje výhodu, zápas pokračuje 1 

nadstavenú minútu, ak padne čistý zásah, šermiar víťazí 4-3, ak 
čistý zásah nepadne víťazí šermiar s výhodou, a skóre ostane 3-
3 

b.) skóre sa stanoví na 5-5, rozhodca vylosuje výhodu, zápas 
pokračuje 1 nadstavenú minútu, ak padne čistý zásah, šermiar 
víťazí 5-4, ak čistý zásah nepadne víťazí šermiar s výhodou, 
a skóre ostane 5-5 

c.) skóre sa stanoví na 4-4 a v zápase sa pokračuje až pokiaľ 
nepadne čistý zásah 

 

K 33 V zápase skupín vypršal čas a skóre je 5-5: 
a.) skóre sa vráti na hodnotu 4-4, rozhodca vylosuje výhodu, zápas 

pokračuje 1 nadstavenú minútu, ak padne čistý zásah, šermiar 
víťazí 5-4, ak čistý zásah nepadne víťazí šermiar s výhodou, 
a skóre ostane 5-5 

b.) skóre v zápase skupiny nemôže byť 5- 5 
c.) skóre zostane 5-5, rozhodca vylosuje výhodu, zápas pokračuje 1 

nadstavenú minútu, ak padne čistý zásah, šermiar víťazí 5-5, ak 
čistý zásah nepadne víťazí šermiar s výhodou, a skóre ostane 5-
5 

 

K 34 V zápase družstiev, v piatom zápase je stav 24-24, keď prístroj 
zaregistruje zásah oboch šermiarov (double), do konca riadneho času 
zápasu ostáva ešte 1 minúta. 

a.) rozhodca udelí zásah obom šermiarom, skóre je 25-25, rozhodca 
zavolá na planš ďalšiu dvojicu 

b.) rozhodca zruší oba zásahy. Šermiari musia šermovať až pokiaľ 
nepadne čistý zásah 

c.) zásah sa udelí družstvu ktoré je uvedené v zápise ako prvé (tz. 
hore) 

 

K 35 Nebol udelený trest, šermiar X bol zasiahnutý a on sám zásah nedal. 
Šermiar X dá svoju zbraň odskúšať rozhodcovi. Počas skúšky zbrane si 
rozhodca všimne, že v horte chýba jeden skrutka. 

a.) rozhodca ukončí test zbrane a zabaví ju. Zásah nebude zrušený 
b.) rozhodca bude pokračovať v teste a zruší zásah len v prípade, že 

zbraň nie je funkčná. Zbraň následne zabaví. 
c.) rozhodca preruší kontrolu zbrane, následne ju zabaví a šermiar 

X dostane žltú kartu 

 



F 36 Šermiar zaútočil posun výpadom. Šermiar Y robí do tohto útoku 
predbod s odsunom, pričom počas odsunu vystupuje jednou nohou 
z planše. Prístroj zaznamená zásahy oboch šermiarov (double):  

a.) rozhodca udelí zásah len šermiarovi X 
b.) rozhodca udelí zásah obom šermiarom 
c.) rozhodca anuluje oba zásahy 

 

F 37 Šermiar X bol zasiahnutý šermiarom Y, bez toho aby šermiar X dal 
zásah. Šermiar X dáva okamžite skontrolovať zbraň rozhodcovi. Počas 
skúšky rozhodca zistí, že osobná šnúra šermiara je vzadu odpojená od 
zástrčky navijaku a poistka na navijaku chýba. 

a.) rozhodca zruší zásah Y 
b.) rozhodca ponechá zásah šermiarovi Y 
c.) rozhodca zastrčí šnúru späť do zástrčky a bude pokračovať 

v teste zbrane 

 

F 38 Šermiar X bol zasiahnutý šermiarom Y, bez toho aby šermiar X dal 
zásah. Šermiar X dáva okamžite skontrolovať zbraň rozhodcovi. Počas 
skúšky rozhodca zistí, že osobná šnúra šermiara je vzadu odpojená od 
zástrčky navijaku a poistka sa na navijaku nachádza a je funkčná. 

a.) rozhodca zruší zásah Y 
b.) rozhodca ponechá zásah šermiarovi Y 
c.) rozhodca zastrčí šnúru späť do zástrčky a bude pokračovať 

v teste zbrane 

 

F 39 Šermiar X vykoná útok spôsobom, odraz bod. Počas odrazu sa zbraň 
šermiara Y zlomí. Šermiar X zasiahne šermiara Y na platný povrch. 

a.) rozhodca udelí šermiarovi Y žltú kartu za nezodpovedajúce 
vybavenie 

b.) rozhodca uzná zásah šermiarovi X 
c.) rozhodca zruší zásah šermiara X 

 

F 40 Šermiar X útočí na šermiara Y a zasahuje ho na platný povrch. Šermiar 
Y robí neskorý protiútok, pričom sa čepeľ kordu šermiara Y láme. 
Prístroj signalizuje zásah iba pre šermiara X. 

a.) rozhodca udelí šermiarovi Y žltú kartu za nezodpovedajúce 
vybavenie 

b.) rozhodca uzná zásah šermiarovi X 
c.) rozhodca zruší zásah šermiara X 

 

F 41 Šermiar X útočí na šermiara Y. Šermiar Y robí okamžitý protiútok. 
Prístroj zaznamená len zásah šermiara Y. Pod dohľadom rozhodcu, 
šermiar X jemným bodom do zeme otestuje svoju zbraň. Prístroj 
nevyvolá hlásenie a šermiar X predloží svoju zbraň na kontrolu. Pred 
tým než začne rozhodca kontrolovať zbraň, prístroj začne nepretržite 
znamenávať platný zásah šermiara X: 

a.) rozhodca zruší zásah šermiara Y, lebo test urobený šermiarom X 
ukázal, že zbraň je nefunkčná 

b.) rozhodca uzná zásah šermiara Y, keďže o testoval zbraň skôr 
ako ju predložil rozhodcovi  

c.) rozhodca zruší zásah šermiara Y, keďže zásah je pochybný 

 

 


