Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pätičku

2021, ale ako ďalej…?

KAŽDÝ, KTO JE V ŠERME ZAANGAŽOVANÝ SI KLADIE OTÁZKU: AKO ĎALEJ NA POLI MEDZINÁRODNÝCH SÚŤAŽÍ A TURNAJOV. MAĎARSKÝ ŠERMIARSKY ZVÄZ NA SVOJEJ STRÁNKE UVEREJNIL ČLÁNOK V KTOROM SA ZA POMOCI GENERÁLNEJ TAJOMNÍČKY MAĎARSKÉHO ŠERMIARSKEHO ZVÄZU HENRIETTE TAMÁS POKÚSILI ZOZBIERAŤ VŠETKY INFORMÁCIE, KTORÉ VEDIA A DEDUKOVAť TO K ČOMU INFORMÁCIE NEMAJÚ…

V našom športe sa posledné oficiálne medzinárodné súťaže organizovali skoro presne pred 10 mesiacmi. Pred rozšírením pandémie Covid 19 bol jeden z posledných turnajov Kordové turnaj Westend Grand Prix v Budapesti. Toto je minulosť, ale hlavne budúcnosť nášho športu je to čo najviac zaujíma priaznivcov šermu. Hneď v úvode musíme poznamenať, že v súčasnej situácii je samozrejme aj naďalej hlavnou prioritou bezpečnosť , to však načŕta mnoho nezodpovedaných otázok ohľadom novej sezóny.

Za pomoci generálnej tajomníčky MVSZ (maďarského šermiarskeho zväzu) Henriette Tamás sme sa pokúsili zozbierať  to čo z určitosťou vieme, čo sú eventuálne otázky a o čom nevieme nič…

“Maďarský šermiarsky zväz pripravil kalendár domácich súťaží na mesiace január a február.… Čo sa medzinárodnej súťažnej sezóny týka: Kvalifikačné turnaje na OH 2021 budú ukončené do apríla. Podľa našich vedomostí na konci tohto týždňa rozhodne Výkonný výbor FIE na svojom zasadnutí či od februára bude organizovať turnaje svetového pohára.  

Oplatí sa však rozdeliť sériu turnajov na turnaje dospelých a turnaje kadetov a juniorov, pozrime sa na to aké sú reálne možnosti. Začnime mladými! Čo je nepopierateľne dobrá správa pre všetkých účastníkov týchto turnajov, že Medzinárodný šermiarsky zväz a súčasne aj Európska šermiarska konfederácia potvrdili záujem zorganizovať Majstrovstvá sveta juniorov a kadetov, respektíve Majstrovstvá Európy juniorov a kadetov!

Otázne je len to, že kde, kedy a ako…? Faktom je: Medzinárodný šermiarsky zväz v prvých dňoch nového roku informoval o „alternatívnom“ – o tomto neskôr podrobne… – kalendári figurujú Majstrovstvá sveta kadetov a juniorov  v pôvodnom dátume 3.-11.apríla 2021 a na pôvodnom mieste v Káhire. K tomuto máme ďalšie dve za zmienku stojacie informácie. Jedným je, že práve v Egypte sa v súčasnosti začínajú Majstrovstvá sveta v hádzanej, to znamená, že arabská krajina je ochotná aj v tejto situácii usporiadať vrcholné medzinárodné súťaže. Druhou informáciou je, že predstavitelia FIE na konci januára cestujú do Egypta aby previedli kontrolu štádia pripravenosti usporiadateľa. Aj to je už isté, že Európska šermiarska konfederácia sa rozhodla kvôli súčasnej pandemickej situácii v Európe, posunúť Majstrovstvá Európy kadetov a juniorov, ktoré sa budú konať v Srbsku (pravdepodobne v Belehrade) na termín v druhej polovici jari. Takže pre všetkých mladých reprezentantov a ich trénerov je tu reálna šanca, že Majstrovstvá sveta a aj Európy kadetov a juniorov sa v roku 2021 uskutočnia. Takže všetko do prípravy!

V tieni Pyramíd. Jeden z kľúčových otázok sezóny je, aký bude osud Majstrovstiev sveta kadetov a juniorov 2021 v Káhire.

Na otázku či budú oficiálne medzinárodné súťaže (svetové poháre juniorov a Európske poháre kadetov) pred Majstrovstvami – no na toto v súčasnosti neexistuje presná odpoveď. Situácia je nasledovná: Výkonný výbor FIE bude mať na konci týždňa on-line zasadnutie. Tu sa má rozhodnúť či uvoľní zákaz organizovania oficiálnych súťaží, ktorí trvá do 31. januára. Je veľká šanca, že neuvoľní, ale predĺži o ďalší mesiac do konca februára, čo znamená, že Svetové poháre sa budú organizovať až od 1. marca. Druhá verzia je, že už od 1. februára bude možné organizovať oficiálne medzinárodné súťaže. V súčasnosti platnom kalendári FIE vo februárovom programe je viac podujatí s poznámkou „to be confirmed“. To sú tie Svetové poháre, ktoré ak na konci týždňa im dá Výkonný výbor zelenú sú organizátori pripravený ich usporiadať. Súčasne však aj vo februári figurujú v kalendári turnaje, ktoré organizátorské krajiny neusporiadajú (taliansky a aj nemecký šermiarsky zväz avizoval, že Grand Prix v Toríne, Svetový pohár v Heidenheime neusporiada). Ale v súčasnosti je v kalendári 8 takých turnajov -5 v kategórii juniorov (Leszno, Plovdiv, Belehrad, Dourdan, Dijon, Sabadel) a 3 v kategórii seniorov (Barcelóna, Varšava, Káhira), ktoré sa môžu týkať maďarských šermiarov.

Pokračovanie článku sa týka už len maďarských šermiarov a trénerov preto už preložené nebolo…

www.hunfencing.hu / 2021, na de hogyan tovább…?